Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia jordańska należy do typowych kuchni krajów arabskich, gdzie łączą się wpływy kultur bliskowschodnich. Jedzenie w krajach arabskich ma duże znaczenie dla ich mieszkańców, to nie tylko potrzeba, lecz cały rytuał, celebrowany szczególnie, kiedy przyjmuje się gości. W Jordanii równie łatwo o pospolity w Turcji chleb pita czy kebab, jak i o arabską harisse (potrawa z czerwonej, ostrej papryki z czosnkiem i oliwą z oliwek) i falafel (pasta z ciecierzycy).Dość popularna jest też potrawa arabska – kuszami (makaron zmieszany z ryżem, soczewicą, cebulą i sosem pomidorowym).
Magluba, to regionalna potrawa jordańska z ryżu, mięsa i nasion sosny Chleb Mieszkańcy Jordanii są smakoszami chleba, którego zjadają wielkie ilości i to do każdego posiłku. Do wyboru mają, obok tureckiego chleba pita, również arabski ajsz wypiekany w postaci płaskich bochenków i ajsz bi zaatar - chleb z ziołami i tymiankiem. Posiłki Typowy jordański posiłek rozpoczyna się od zestawu zimnych i ciepłych przystawek tzw. mazzeh. Mogą to być m.in. sałatki, pasztecik z mielonej baraniny i pszenicy, humus (pasta z ciecierzycy zmieszanej z cytryną i czosnkiem) oraz wątróbka podsmażana z czosnkiem i cytryną. Z przystawek można bez trudu skomponować cały obiad. Potrawy regionalne Na główne danie podaje się często kubba naja, czyli surową, mieloną baraninę; kofte (grillowane kiełbaski z mielonego mięsa); kebab (kawałki jagnięcego mięsa podawane z różnymi dodatkami), maglubba (ryż z kawałkami podsmażonego mięsa i pomidora z dodatkiem nasion sosny) lub pieczonego kurczaka. Z beduińskich specjałów poleca się mahshi czyli warzywa nadziewane mięsem i ryżem. Zaś narodową potrawą Jordanii jest mansaf, czyli jagnię pieczone z ziołami, podawane z migdałami, ryżem, nasionami sosny i orzechami. Desery Po daniu głównym warto skosztować słodyczy i deserów jordańskich, w połączeniu z aromatyczną kawą lub herbatą. Tamtejsze słodycze oparte są przede wszystkim na miodzie, orzechach i syropie. Przepyszna jest baklawa (ciasto z orzechami i modem) oraz mushabak (ciasto polane syropem). Picie kawy i herbaty to istny rytuał, symbol gościnności i poważania. Kawa, jest zwykle bardzo mocna i gorzka. Natomiast tradycyjna herbata jest bardzo słodka, miętowa i podawana w malutkich szklaneczkach. Alkohol jest mało popularny, choć ogólnie dostępny. Jordania - miastaJordania - co warto wiedzieć
Kuchnia Jordańska - komentarze:
Kuchnia Jordańska - dodaj komentarz:
|