Kuchnia Jordańska


Strona główna -> Jordania -> Kuchnia Jordańska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   

Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Kuchnia jordańska należy do typowych kuchni krajów arabskich, gdzie łączą się wpływy kultur bliskowschodnich. Jedzenie w krajach arabskich ma duże znaczenie dla ich mieszkańców, to nie tylko potrzeba, lecz cały rytuał, celebrowany szczególnie, kiedy przyjmuje się gości. W Jordanii równie łatwo o pospolity w Turcji chleb pita czy kebab, jak i o arabską harisse (potrawa z czerwonej, ostrej papryki z czosnkiem i oliwą z oliwek) i falafel (pasta z ciecierzycy).Dość popularna jest też potrawa arabska – kuszami (makaron zmieszany z ryżem, soczewicą, cebulą i sosem pomidorowym).


Magluba, to regionalna potrawa jordańska z ryżu, mięsa i nasion sosny

Chleb

Mieszkańcy Jordanii są smakoszami chleba, którego zjadają wielkie ilości i to do każdego posiłku. Do wyboru mają, obok tureckiego chleba pita, również arabski ajsz wypiekany w postaci płaskich bochenków i ajsz bi zaatar - chleb z ziołami i tymiankiem.

Posiłki

Typowy jordański posiłek rozpoczyna się od zestawu zimnych i ciepłych przystawek tzw. mazzeh. Mogą to być m.in. sałatki, pasztecik z mielonej baraniny i pszenicy, humus (pasta z ciecierzycy zmieszanej z cytryną i czosnkiem) oraz wątróbka podsmażana z czosnkiem i cytryną. Z przystawek można bez trudu skomponować cały obiad.

Potrawy regionalne

Na główne danie podaje się często kubba naja, czyli surową, mieloną baraninę; kofte (grillowane kiełbaski z mielonego mięsa); kebab (kawałki jagnięcego mięsa podawane z różnymi dodatkami), maglubba (ryż z kawałkami podsmażonego mięsa i pomidora z dodatkiem nasion sosny) lub pieczonego kurczaka. Z beduińskich specjałów poleca się mahshi czyli warzywa nadziewane mięsem i ryżem. Zaś narodową potrawą Jordanii jest mansaf, czyli jagnię pieczone z ziołami, podawane z migdałami, ryżem, nasionami sosny i orzechami.

Desery

Po daniu głównym warto skosztować słodyczy i deserów jordańskich, w połączeniu z aromatyczną kawą lub herbatą. Tamtejsze słodycze oparte są przede wszystkim na miodzie, orzechach i syropie. Przepyszna jest baklawa (ciasto z orzechami i modem) oraz mushabak (ciasto polane syropem). Picie kawy i herbaty to istny rytuał, symbol gościnności i poważania. Kawa, jest zwykle bardzo mocna i gorzka. Natomiast tradycyjna herbata jest bardzo słodka, miętowa  i podawana w malutkich szklaneczkach. Alkohol jest mało popularny, choć ogólnie dostępny.



Jordania - miasta



Jordania - co warto wiedzieć



Jordania - Jordania tradycje Jordania tradycje
Jordania to kraj muzułmański, w którym dużą wagę przywiązuje ...
Jordania - Jordania ciekawostki Jordania ciekawostki
Jordania jest monarchią konstytucyjną, na czele której stoi król. To kraj, ...
Jordania - Parki narodowe Jordanii Parki narodowe Jordanii
Jordania to niewielki kraj (92 300 km²), w którym przeważa krajobraz pustynny ...
Jordania - Morze Martwe Morze Martwe
Jednym z najniezwyklejszych zbiorników wodnych świata jest Morze martwe, ...

Kuchnia Jordańska - komentarze:


Kuchnia Jordańska komentarz czarnula26
2012-12-19 10:59:51
do magluby dodajemy podsmażony bakłażan i migdały:-) jadłam,pyszne:-)oczywiście polane tzatzikami:-)


Kuchnia Jordańska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies